Yoga for the Special Child®

Voor kinderen en (jong) volwassenen met een specifieke zorgvraag of beperking. dit wil ik als ondertitel eigenlijk, omdat gelijk ook duidelijk moet worden dat het ook voor volwassenen is namelijk, hieronder praat ik veel over het ‘kind’ vandaar…

Vanuit aandacht en respect ontmoet ik het kind achter de beperking en het gedrag, van hart tot hart en van ziel tot ziel. Elk kind, met welke uitdaging dan ook, kan de voordelen van yoga ervaren.

Door middel van yogahoudingen, ademhalingsoefeningen (pranayama), mantra en ontspanningsoefeningen wordt de natuurlijke ontwikkeling van kinderen met een speciale zorgvraag bevorderd. In deze lessen staat verbinding en contact centraal.

De lessen hebben een vaste routine die elke keer weer terugkeert waardoor er herkenbaarheid ontstaat voor het kind. Herhaling zorgt daarnaast voor voorspelbaarheid, verdieping en verbinding. Dit brengt het kind verder in zijn/haar ontwikkeling.

In een therapeutische sessie Yoga for the Special Child® beginnen we vaak met een mantra om contact te maken met elkaar en om focus, ademhaling en concentratie te stimuleren. Vervolgens doen we een korte oogoefening voor het trainen van de oogspieren en ademhalingsoefeningen. Hierna volgen yogaoefeningen om lichaamscontrole en kracht te vergroten.

De yogahoudingen worden aangepast aan de mogelijkheden van het kind, deze worden liggend, zittend en/of staand uitgevoerd.

De les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning waarin ik ieder kind zowel mentaal, emotioneel en fysiek tot rust laat komen. Hierdoor kan de yoga beoefening optimaal worden opgenomen in het lichaam. 

Afhankelijk van de concentratie en aandachtsboog van het kind duurt een sessie gemiddeld 30 tot 60 minuten.

Yoga for the special child® wordt één op één aangeboden en zodra het kind er klaar voor is kan hij/zij mee doen in de groepslessen.

—- dit gaat over de methode en ontstaan en samenwerking, misschien op aparte bladzijde of tekstblok ofzo iets? —— ook nog ergens een mogelijkheid plaatsen voor achter laten van naam etc… voor een proefles of kennismakingsgesprek telefonisch etc…—-

Yoga for the Special Child®, is een unieke therapeutische yogamethode die het leven heeft veranderd van talloze kinderen met speciale zorgvragen over de hele wereld. Sonia Sumar ontwikkelde deze methode om de natuurlijke ontwikkeling van haar eigen dochter Roberta, met het Syndroom van Down, te verbeteren. Haar missie is dan ook om met deze methode zoveel mogelijk kinderen met speciale zorgvragen te helpen. Sonia gebruikt deze methode al meer dan 45 jaar en haar werk heeft wereldwijd een fantastische erkenning gekregen.

Yoga for the Special Child® wordt neergezet als de beste yoga methode voor kinderen met specifieke zorgvragen.

De methode is zachtaardig, therapeutisch, krachtig en zeer effectief. Het is veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen met een cognitieve, lichamelijke en/of meervoudige beperking, aandachts- en concentratiestoornissen, emotionele of sociale beperking, leer-en gedragsproblemen, prikkelverwerking- of stoornis in het autismespectrum, Down syndroom, Prader Willy syndroom, Cerebrale Parese, epilepsie, ADD, ADHD en rolstoelgebruikers.

Het wordt ook erkend als een effectieve behandeling voor hooggevoelige kinderen en voor kinderen met de diagnose hoogbegaafdheid (HB), leerstoornissen en andere ontwikkelingsachterstanden. 

Wat maakt de methode Yoga for the Special Child® zo speciaal?

Er wordt gewerkt vanuit een positieve houding. Elke kleine prestatie wordt gevierd. Tijdens de yogasessie zijn er geen verwachtingen en gaan we uit hoe het kind zich op dat moment voelt. We werken met het kind en niet met de diagnose. Verder ontstaat er een vreugdevolle verbinding die verder gaat dan de beperking en het gedrag zelf.

Yoga for the Special Child® wordt ook steeds vaker ingezet bij vroege interventie en is dan ook een fantastisch programma om de natuurlijke ontwikkeling van zuigelingen en peuters te stimuleren.

Samenwerken

We werken er hard aan om deze unieke therapeutische yogamethode op grotere schaal beschikbaar te maken.

Wil je dat we Yoga for the Special Child® naar je school, dagcentrum, woongroep/oudergroep of een andere organisatie brengen, neem dan contact met ons op.

Graag werken samen met jou aan een betere toekomst voor alle kinderen en volwassenen met een specifieke zorgvraag en beperking.

Ken jij families of kinderen met een specifieke zorgvraag en wonen zij niet in Rotterdam, e.o, kijk dan op www.yogaforthespecialchild.nl. Hier vind je per regio gecertificeerde yogadocenten die werken volgens de methode Yoga for the Special Child®.

Wereldwijd werken we ook nauw samen met andere yogacentra, o.a het Mahadevi, Roberta Sumar Yogacenter in Londen (www.mahadevicentre.com) (directe leink maken!!) en Roberta Sumar Yogaroom in Madrid (www.robertasumaryogaroommadrid.com) directe link maken!!

 

 

 

hierboven foto van lotte en ergens nog een met florian plaatsen,,, Voordelen van yoga

Reguleren van spierspanning, kracht, evenwicht, flexibiliteit en coördinatie.

Versterkt interne organen en daardoor betere werking van organen.

Ontspant centrale zenuwstelsel, vermindering van angst en stress en betere prikkelverwerking.

Verbetert ademhaling tijdens dagelijkse activiteiten, dus betere lichaamsfunctie.

Merkbare verandering in focus, concentratie en communicatieve vaardigheden.

Reguleren van emoties.

Verhogen gevoel van vreugde.

Versterken van zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

 

 

Yoga en kinderen met een specifieke zorgvraag

Kinderen met Cerebrale Parese

Het beoefenen van lichaamshoudingen gevolgd door diepe ontspanning kan helpen om de hoge spierspanning te verminderen. Tegelijkertijd zorgen de houdingen ervoor dat delen met een lage spierspanning ook versterkt worden. Het voordeel is dat de wervelkolom gestretcht en uitgelijnd wordt. Tevens wordt de wervelkolom door de verschillende houdingen voor over gebogen, achter over gebogen en geroteerd. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de wervels en wordt de druk verminderd op tussenwervelschijven en zenuwen. Het ontwikkelen van zowel een grotere bewegingsvrijheid als coördinatie is het kind in staat tot meer zelfstandigheid. 

Kinderen met een stoornis in het autismespectrum

Bij deze kinderen ligt de nadruk op het opbouwen van een sterke band. Hun wereld instappen en hun vertrouwen proberen te winnen is een belangrijk aspect. Op basis van wederzijds vertrouwen, komen daarna ademhalingsoefeningen, de yogahoudingen en diepe ontspanning aan bod. De combinatie van lichaamshoudingen, pranayama en diepe ontspanning versterken het zenuwstelsel, verbeteren de algemene gezondheid, lichaamsbewustzijn en concentratie. Door een optimale fysieke en psychische integriteit te bereiken helpt yoga kinderen met autisme nieuwe beweging-, communicatie en sociale vaardigheden te ontwikkelen. 

Kinderen met ADD

Bij deze kinderen wordt gestart met een band opbouwen om hun vertrouwen en aandacht te winnen. Vervolgens volgen de ademhalings-oefeningen, deze zijn een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. Naast het positieve effect op de emoties stimuleert pranayama ook belangrijke gebieden van de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Door combinatie van lichaamshoudingen en ontspanning wordt het effect van pranayama vergroot. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn, emotionele stabiliteit en concentratie. Doordat hun algehele prestaties verbeteren, groeit hun zelfvertrouwen.

Kinderen met meervoudige beperking of rolstoelgebonden

 Bij deze kinderen wordt ook eerst gestart met een band opbouwen. De ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel omdat de ademhaling sterk verbonden is met de emotie. De yogahoudingen helpen het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. De oefeningen hebben een gunstig effect op de inwendige organen. Door regelmatige yogabeoefening ontwikkelen kinderen meer lichaamsbewustzijn en emotionele stabiliteit.

Hoogsensensitieve en hoogbegaafde kinderen

tekst nog maken 

Kinderen met Down Syndroom

Bij deze kinderen helpen yogahoudingen het hele lichaam te stretchen, ontwikkelen en versterken. De oefeningen hebben een gunstig effect op de inwendige organen en helpen klieren uit te balanceren en te revitaliseren. Dit helpt kinderen slank en flexibel te blijven. In combinatie met ademhalingsoefeningen verbeteren de houdingen het lichaamsbewustzijn, concentratie, evenwicht en geheugen.

Kinderen met ADHD

Bij deze kinderen helpt yoga het centrale zenuwstelsel te kalmeren en versterken. Nadruk ligt op het in contact komen met hun lichaam op een niet-competitieve manier. Deze kinderen hebben vaak moeite met leren door hun hyperactiviteit en doordat ze snel afgeleid zijn. Beginnen met het aanbieden van ademhalingsoefeningen en yogahoudingen helpt hen om eerst rustig te worden zodat instructies goed gevolgd kunnen worden.

Een wisselende neusademhaling is juist voor deze kinderen heel nuttig omdat het de geest tot rust brengt en linker-en rechterhersenhelft in balans brengt. Een goede ademhaling is bij deze kinderen een belangrijk onderdeel van de yogasessie. Als het kind eenmaal in staat is aanwijzingen op te volgen, worden er meer houdingen en diepe ontspanning geïntroduceerd. Daarna volgt de gehele yogaroutine. 

 

Ik wil je laten weten dat ik heel blij ben met de uurtjes vol liefde die je met Lotte doorbrengt. Ze geniet er zo van. 

Moeder van Lotte, 22 jaar met Cerebrale Parese (CP)

 

Ik vind het heel fijn en rustgevend en goed voor concentratie. Door de yoga maak ik mijn hoofd leeg en dan kan ik makkelijker weer terug naar dat lege plaatje en dat is fijn.

De juf kan heel goed alle oefeningen uitleggen. 

Milou, 9 jaar (ADD)

 

Ze voelt zich ontspannen na de yoga, ook het bewegen vindt ze erg prettig. Ze doet thuis de oefeningen, die gebruikt ze bij pijn en angst en vervelende gedachten.
Ze is ook erg blij met de 1 op 1 behandeling, even een uurtje helemaal voor haar alleen. 

Moeder van Daniela, 42 jaar en heeft Autisme en is LVB

 

Als sinds de 1e les gaat Milou met ontzettend veel plezier naar de yogales. Ze vindt het heel fijn, komt echt tot rust en kan vaak niet wachten tot ze weer mag gaan. Ook de tips voor thuis helpen steeds beter. De betrokkenheid van jou maakt het voor mij als ouder extra fijn. Je denkt en helpt mee, ook tussen de lessen door. In de zoektocht naar de juiste weg en begeleiding voor Milou heb ik het gevoel in jou een waardevolle extra kracht te hebben gevonden!

Moeder van Milou, 9 jaar en heeft ADD

info@omiyoga.nl

06 83 41 99 16

~

Privacyverklaring